Ora de empatie in scolile din Danemarca. Cum isi cresc copiii cei mai fericiti oameni din lume

Danemarca este una dintre mai fericite tari din lume, arata raportul realizat anual de Natiunile Unite care analizeaza date din 155 de state la nivel mondial. Cu fiecare an ce trece, tot mai multe studii reconfirma statutul acestei tari, motiv pentru care Danemarca poate fi supranumita – pe buna dreptate – o superputere a fericirii.

Insa ce ii face pe danezi atat de fericiti? S-ar putea ca raspunsul sa aiba legatura directa cu faptul ca, incepand din 1993, in scolile din Danemarca se preda empatia.  Ora de empatie sau “Klassens tid”- asa cum o denumesc danezii – este o parte esentiala a curriculumului scolar, fiind la fel de importanta ca matematica sau engleza, informeaza morningfuture.com.

Cum decurge ora de empatie

Empatia este o materie obligatorie, in cadrul careia elevii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani invata sa-si ajute colegii de clasa si sa fie in competitie numai cu ei isisi.

O data pe saptamana, in cadrul acestei ore, copiii isi povestesc problemele, iar colegii lor, impreuna cu profesorul, incearca sa gaseasca o soluție bazata pe ascultare activa si pe intelegere.

La ora de empatie, elevii petrec pur si simplu timpul impreuna si incearca sa creeze o atmosfera intima, in care sa se cunoasca mai bine si sa se imprieteneasca.

Competitia este intotdeauna cu propria persoana, nu cu ceilalti

Jessica Alexander, autoarea cartii “Metoda daneza de crestere a copilului. Cum cresc cei mai fericiti oameni din lume copii siguri pe ei si inteligenti”, a realizat un studiu despre metoda prin care danezii predau empatia.

Potrivit scriitoarei, danezii invata empatia cu ajutorul muncii in echipa. Atenția este astfel concentrata nu pe a excela si a-i depasi pe ceilalți, ci pe a fi responsabil si a-i ajuta pe cei care nu sunt la fel de inzestrati ca tine. Copiii sunt invatati, de la varste foarte fragede, ca nu pot reusi singuri si ca pot obtine cele mai bune rezultate numai atunci cand isi ajuta semenii.

Jessica Alexander: “Numeroase studii au aratat ca atunci cand ii explici cuiva ceva – de exemplu, o problema de matematica – nu numai ca si tie ti se sedimenteaza informatia mai bine in minte, dar inveti sa fii si empatic. Asta pentru ca trebuie sa fii atent la modul in care cealalta persoana primeste informatia si sa te pui in locul ei”.