Vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

Vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

Rolul si importanta vitaminelor si mineralelor in perioada sarcinii


VITAMINA A – are un rol important in dezvoltarea celulelor, a inimii, a sistemului circulator si nervos ale copilului tau. Necesarul de vitamina A creste in ultimul trimestru de sarcina, copilul luand cel mai mult in greutate atunci.

In alimente exista doua forme de Vitamina A: vitamina A preformata sau retinolul si provitamina A, denumita si caroten sau beta-caroten. Aportul de vitamina A se obtine usor.

Surse bune de beta-caroten sunt toate legumele de culoare galben-portocalie si legumele verzi, in cazul lor pigmentul nu se vede din cauza clorofilei ce da frunzelor culoarea verde.

Surse de retinol sunt ficatul si uleiul de peste care se vor consuma in cantitati limitate in timpul sarcinii. Dozele mari de retinol au fost asociate cu risc de malformatii si iminenta de avort, dar probabilitatea sa consumi prea mult retinol este destul de mica.

VITAMINELE B – joaca un rol esential in formarea de noi celule, fiind foarte importante in primul trimestru, atunci cand rata de diviziune celulara este foarte mare.

Surse bune de vitaminele B sunt cerealele integrale, oul, laptele, pestele, carnea.

In timpul sarcinii aportul de vitamina B1 (tiamina), vitamina B3 (niacina), vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B12 (vitala pentru producerea celulelor rosii) trebuie marit.

Studiile au aratat ca femeile care i-au suplimente de acid folic inainte si in primul trimestru de sarcina pot reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Suplimentele de acid folic sunt necesare doar pana in saptamana 12 de sarcina, deoarece la acel moment tubul neural este complet dezvoltat.

VITAMINA C – este implicata in producerea de tesuturi noi, contribuie la formarea colagenului, care la randul sau formeaza tesutul conjunctiv ce leaga celulele. Joaca un rol important in productia de hormoni si creste absorbtia fierului, atat de necesar tie si copilului tau.

Deoarece organimul nu isi face rezerve de vitamina C, se recomanda mai multe portii de alimente cu continut de aceasta vitamina pe parcursul unei zile. Majoritatea fructelor si legumelor contin vitamina C.

Cel mai bogat fruct in vitamina C este kiwi. Aceasta vitamina este cea mai instabila din toate, expunerea ei la aer, lumina, caldura o va distruge repede.

VITAMINA D – este esentiala pentru absorbtia calciului si pentru dezvoltarea oaselor si dintilor copilului. Organismul nostru produce vitamina D atunci cand razele soarelui ating pielea. Cateva minute de expunere la soare pot fi suficiente pentru necesarul de vitamina D. In aceleasi conditii pielea mai inchisa la culoare produce o cantitate mai mica de vitamina D decat pielea deschisa la culoare, datorita contintului mai ridicat in melanina.

Printre alimentele care contin vitamna D se numara: oul, pestele, ficatul, iaurtul, untul.

VITAMINA E – este un antioxidant ce actioneaza ca un conservant pentru vitaminele A, B, C, protejandu-le impotriva oxidarii. Are un rol important in cazul sistemului circulator si imbunatateste tensiunea arteriala.

Un nivel scazut de vitamina E in timpul sarcinii a fost asociat cu preeclamsia.

Surse bune de vitamina E sunt uleiurile vegetale, nucile, alunele, migdalele (toate crude, nu prajite), avocado, fulgii de ovaz. Pe de alta parte, doze mari de vitamina E pot provoca sangerari, datorita interferentei cu vitamina K, aceasta avand rol coagulant.

Citeste mai departe, despre importanta mineralelor in timpul sarcinii, pe www.clubulbebelusilor.ro

Rate this item
(1 Vote)

Parteneri Baby Boom Show


Va informam ca EUROEXPO FAIRS este inregistrata la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu numarul 15338 si prelucreaza informatiile furnizate de dumneavoastra prin intermediul documentelor de pe acest site, in scopul utilizarii acestora pentru reclama, marketing si publicitate. Astfel, datele furnizate de Dumneavoastra, prin intermediul unui chestionar (nume, prenume, telefon, mail, adresa, profesie, domenii de interes) ne permit sa va tinem la curent cu activitatea noastra. In plus va aducem la cunostinta faptul ca informatiile culese nu vor fi dezvaluite nici chiar partial, fara acordul Dumneavoastra.

Despre noi

Suntem o companie cu o experienta de 13 ani pe piata organizarii targurilor, expozitiilor si evenimentelor speciale. Pentru mai multe detalii despre Euroexpo Fairs, accesati linkul: www.euroexpo.ro.

Date eveniment

Baby Boom Show
31 august – 3 septembrie 2017
Pavilionul Central ROMEXPO

Contact

Pentru informații generale despre eveniment vă rugăm să ne contactați la:
Email: babyboom@euroexpo.ro
Mob.: +40.21.321.60.30
Tel.: +40.21.321.60.35
Blvd. Expozitiei nr. 7, sector 1, cod postal 12101